AHÂLİ | COMMUNITY
Şemsa Özar
Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Başkanı | Co-Founder and Chairwoman
1978-80 yıllarında Devlet İstatistik Enstitüsü’nde, 1980-83 yıllarında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda çalışmıştır. 1990'da Viyana Ekonomi Üniversitesi’nden iktisat dalında doktora derecesini almıştır. 1990-2018 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmış; iktisat kuramı, ekonomik kalkınma ve toplumsal cinsiyet dersleri vermiştir. 2018'de emekli olmuştur. Kadın emeği ve istihdamı, enformel istihdam, kadına yönelik şiddet, zorunlu göç, sosyal politika, kalkınma iktisadı, küçülme, mikro ve küçük işletmeler konularında araştırma ve yayınları bulunmaktadır. Avrupa Komisyonu, ILO ve SSRC gibi uluslararası kuruluşlara danışmanlık yapmıştır. 2010-2012 arasında İstihdam ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konularında Avrupa Uzman Ağı’nda görev almıştır. Uluslararası Feminist Ekonomi Derneği'nin başkanlığını (2015-2016) ve yönetim kurulu üyeliğini (2002-2007) yürütmüştür. Kadın Emeği ve İstihdam Girişimi'nin ve Kadın Emeği Çalışan Feminist Araştırmacılar Topluluğu'nun kurucu üyesidir.
Özar worked at the State Institute of Statistics between 1978 and 1980, and at the Industrial Development Bank of Turkey between 1980 - 83. In 1990, she received her PhD in economics from the Vienna University of Economics and Business. From 1990 to 2018, she served as a faculty member in the Department of Economics at Boğaziçi University, where she taught courses on economic theory, economic development, and gender. She retired in 2018. Her research and publications focus on topics such as women's labor and employment, informal employment, violence against women, forced migration, social policy, development economics, degrowth, and micro and small enterprises. She has provided consultancy to international organizations such as the European Commission, the ILO, and the SSRC. Between 2010 - 12, she served as a member of the European Expert Network on Employment and Gender Equality. She held the presidency (2015 -16) and board membership (2002 - 07) of the International Association for Feminist Economics. She is a founding member of the Women’s Labor and Employment Initiative and the Feminist Researchers Working on Women’s Labor network.
40 yıllık eğitim deneyimine sahip bir antropologdur. Uzun süredir Kadın Hareketi içinde aktif rol almaktadır. Pamuk üreticisi aile çiftlikleri, namus ve töre cinayetleri, Türkiye’de aile yapısının dönüşümü, milliyetçilik ve toplumsal cinsiyet, zorunlu göç, televizyon dizileri ve medyanın hakikat sonrası atmosferler üretmedeki rolü üzerine çalışmalar yürütmüştür. Akademik kariyerinde toplumsal yapı, iktidar ilişkileri, duyguların antropolojisi, milliyetçilik, toplumsal cinsiyet ve nitel araştırma yöntemleri alanlarında dersler vermiştir. Kadın Eserleri Kütüphanesi, KA.DER, Amargi dergisi ve Barış İçin Kadın Girişimi'nin kurucuları arasında yer almış; bu çerçevede toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların siyasette temsili, siyasi okuryazarlık ve toplumsal cinsiyete duyarlı araştırma yöntemleri konularında eğitim modülleri geliştirmiştir. Ayrıca Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve çeşitli kurumlar için araştırmalar yürütmüştür. Halen, Dissensus Araştırma bünyesinde yürütülen araştırma projeleri ve eğitimlerde araştırmacı, eğitmen, ve koordinatör olarak çalışmaktadır.
Sirman is an anthropologist with 40 years of teaching experience and has been actively involved in the Women’s Movement for many years. Her research has focused on cotton-producing family farms, honor-related killings, the transformation of family structures in Turkey, nationalism and gender, forced migration, and the role of television and media in producing post-truth atmospheres. Throughout her academic career, she has taught courses on social structure, power relations, the anthropology of emotions, nationalism, gender, and qualitative research methods. She is a founding member of several key feminist initiatives, including the Women’s Library and Information Center, KA.DER (Association for Supporting Women Candidates), the feminist journal Amargi, and the Women for Peace Initiative. Within these frameworks, she has developed training modules on gender equality, women’s political representation, political literacy, and gender-sensitive research methods. She has also conducted research for the General Directorate on the Status of Women and various other institutions. Currently, she works as a researcher, trainer, and coordinator in research projects and educational programs carried out within Dissensus Research.
Yüksek Lisansını 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde tamamladı. Yüksek Lisans Tezinde, zorunlu göçle İstanbul’a yerleşmiş Kürtlerin katı atık sektörü üzerinde kurdukları yeni yaşamlarını, sanat, estetik ve entellektüellik süreçleriyle beraber işledi. Halen Boğaziçi Üniversitesi'nde Modern Türkiye tarihi alanında doktora derecesi için on dokuzuncu yüzyıl İstanbul'unda atık, temizlik ve halk sağlığı üzerine çalışmaktadır. Veri tabanlı çalışmaların yanı sıra veri tabanının düzenlenmesi ve haritalanması görevlerinde yer aldı. Dissensus Araştırma ve Danışmanlık'ta yürütülen toplumsal cinsiyet araştırmalarında verilerin görselleştirilmesi üzerine çalıştı. Türkiye'nin Siyasal Evrenini Duygu ve Duygulanımlar Üzerinden Anlamak araştırmasına katıldı.
Kutlu completed his Master’s degree in Sociology at Boğaziçi University in 2015. In his thesis, he explored the new lives established by Kurdish communities—displaced by forced migration—in Istanbul’s waste collection sector, analyzing their experiences through the lenses of art, aesthetics, and intellectual practices. He is currently pursuing a PhD in the field of Modern Turkish History at Boğaziçi University, focusing on waste, sanitation, and public health in nineteenth-century Istanbul. In addition to conducting data-driven research, he has contributed to database design and mapping. At Dissensus Research and Consultancy, he worked on visualizing data in gender-related studies. He also took part in the project Understanding Turkey’s Political Universe Through Emotions and Affects.
Sidar Bayram İstanbul'da yaşayan bir akademisyen ve araştırmacıdır. Doktorasını Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Türkiye'de görsel kültür ve insan hakları politikaları üzerine görsel-işitsel kayıt sistemlerinin sosyal, politik ve estetik etkilerini inceleyen teziyle aldı. Lisans derecesini 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Sosyoloji Bölümü'nden, yüksek lisans derecesini ise 2011 yılında Sosyoloji Bölümü'nden aldı. 2009-2012 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Çalışmaları maddi kültür, medya arkeolojisi, arşiv çalışmaları, teknolojik altyapılar, estetik pratikler, görsel-işitsel bilgi biçimleri ve duygu sosyolojisi üzerine yoğunlaşmaktadır. TÜBİTAK ve Dissensus Araştırma tarafından yürütülen farklı araştırma projelerinde yer aldı. Basılı ve dijital medyada makale, söyleşi ve kitap çevirilerinin yanı sıra görsel kültür, arşiv pratikleri ve insan hakları estetiği üzerine atölye/seminer çalışmaları yürüttü.
Bayram is an academic and researcher based in Istanbul. He received his PhD in Sociology from Koç University with a dissertation that examined the social, political, and aesthetic impacts of audiovisual recording systems in the context of visual culture and human rights politics in Turkey. He earned his BA in Political Science and International Relations as well as Sociology from Boğaziçi University in 2008, and completed his MA in Sociology at the same university in 2011. Between 2009 and 2012, he worked as a research assistant in the Department of Sociology at Boğaziçi University. His research focuses on material culture, media archaeology, archival studies, technological infrastructures, aesthetic practices, audiovisual knowledge forms, and the sociology of emotions. He has participated in various research projects supported by TÜBİTAK and Dissensus Research. In addition to publishing articles, interviews, and book translations in both print and digital media, he has conducted workshops and seminars on visual culture, archival practices, and the aesthetics of human rights.
Mülayim, doktorasını Boston Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Ekonomik ve kültürel sosyoloji, örgütler, meslekler, çalışma sosyolojisi ve kent çalışmaları alanlarında çalışmaktadır. Araştırmaları, ekonomik olmayan unsurların nasıl ekonomik alana tercüme edildiğine odaklanmaktadır. Özellikle, "tuhaf" malların ve hizmetlerin piyasa nesnelerine dönüşümünü ve bu piyasalardaki işleyişi incelemektedir. Etnografik yöntemler kullandığı doktora çalışmasında, İstanbul’daki özel güvenlik sektörünü araştırmış; güvenliğin politik, toplumsal ve duygulanımsal bir hizmet olarak nasıl piyasalaştığını analiz etmiştir. Boston Üniversitesi, Boston College ve Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyolojiye giriş, ekonomik sosyoloji, sosyolojik kuram, toplumsal sorunlar ve toplumsal değişim konularında dersler vermiştir. 2020’den bu yana Amerikan Sosyoloji Derneği Ekonomik Sosyoloji Bölümü’nün bülteni Accounts’un baş editörlüğünü yürütmektedir. Ayrıca ASA Ekonomik Sosyoloji Konseyi'nde (2022–23) görev almış ve Socio-Economic Review dergisinin editör kadrosunda yer almıştır. Türkiye'nin Siyasi Evrenini Duygular ve Duygulanımlar Üzerinden Anlamak başlıklı araştırma projesinde yer almış; Dissensus Araştırma tarafından yürütülen ekonomik kriz ve duygular, kadın yoksulluğu, transit göçmenler, mülteciler ve sığınmacılar ile toplumsal cinsiyete duyarlı veri ve istatistiki kapasite geliştirme projelerinde çalışmıştır.
Mülayim received his PhD in Sociology from Boston University. His work lies at the intersection of economic and cultural sociology, sociology of organizations, professions, labor, and urban studies. His research focuses on how non-economic phenomena are translated into the economic domain. Specifically, he investigates how “peculiar” goods and services are transformed into market objects and how markets for these are structured and operate. In his ethnographic dissertation, he examined Istanbul’s private security sector, analyzing how security becomes commodified as a political, social, and affective service. He has taught courses on introductory sociology, economic sociology, sociological theory, social problems, and social change at Boston University, Boston College, and Boğaziçi University. Since 2020, he has served as the editor-in-chief of Accounts, the newsletter of the Economic Sociology Section of the American Sociological Association (ASA). He was also a council member of the ASA’s Economic Sociology Section (2022–2023) and a member of the editorial team of Socio-Economic Review. He contributed to the research project Understanding Turkey’s Political Universe Through Emotions and Affects and has participated in various projects conducted by Dissensus Research on topics such as economic crisis and emotions, women’s poverty, transit migrants, refugees and asylum seekers, and the development of gender-sensitive data and statistical capacity.
Orkun Doğan, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Ekonomi ve Sosyal Politika alanında Bilgi Üniversitesi ve Barcelona Graduate School of Economics’te yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde doktora eğitimini sürdürmektedir. İktisat ve Sosyal Politika alanında edindiği akademik yaklaşımla tarım ve ekoloji alanına odaklanarak araştırmalarını sürdürmektedir. Tarım ekonomisi alanındaki çalışmalarını, tarım eğitimi alarak teknik olarak da beslemeye çalışmaktadır. Aynı zamanda farklı tarımsal üretim denemelerine katılarak araştırmalarını ve gözlemlerini sahada amatörce pratik etmeye gayret etmektedir. Tarım ve gıda alanında üretici ve tüketici örgütlenmelerinin önemine inanarak bu alanda araştırmacı ve katılımcı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Doğan graduated from the Department of Economics at Boğaziçi University in 2010. He completed his master’s studies in Economics and Social Policy at Istanbul Bilgi University and the Barcelona Graduate School of Economics. He is currently pursuing a PhD in Economics at Istanbul Bilgi University. Combining his academic background in economics and social policy with a growing interest in agriculture and ecology, he focuses his research on agricultural economics. He supplements his theoretical work with technical training in agriculture and engages in various forms of agricultural production as a way to inform his research through hands-on, amateur practice. Believing in the importance of producer and consumer organization in the field of agriculture and food, he works both as a researcher and an active participant in related initiatives.
M. Fatih Tatari, lisansını Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümünde, doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Davis’te Sosyokültürel Antropoloji Bölümünde tamamlamıştır. Halihazırda ortağı olduğu Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi ve üyesi olduğu Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği'nde çeşitli projelerde yer almaktadır. Doktora çalışmasında yerel hayvancılık ve peynircilik pratikleri, Türkiye hayvancılığında dönüşüm, ulus-devlet sınırları ve çiftçi örgütlenmelerine odaklanmıştır. İlgi alanları arasında gıda antropolojisi, eleştirel yerel ve kırsal kalkınma, politik ekoloji ve bilim-teknoloji çalışmaları sayılabilir.
Tatari completed his PhD. in Anthropology at University of California, Davis. Fatih holds a bachelor’s degree in Economics and a master’s degree in Sociology from Boğaziçi University. His research interests are agri-food economies and ecologies, pastoralism, dairy farming, food sciences and technology. He has been involved in various projects on rural development, especially on documenting practices of local-traditional production practices.
Yaprak Aydın Tınaz
İdari İşler Sorumlusu | Administrative Affairs Supervisor
Orkun Doğan, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Ekonomi ve Sosyal Politika alanında Bilgi Üniversitesi ve Barcelona Graduate School of Economics’te yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde doktora eğitimini sürdürmektedir. İktisat ve Sosyal Politika alanında edindiği akademik yaklaşımla tarım ve ekoloji alanına odaklanarak araştırmalarını sürdürmektedir. Tarım ekonomisi alanındaki çalışmalarını, tarım eğitimi alarak teknik olarak da beslemeye çalışmaktadır. Aynı zamanda farklı tarımsal üretim denemelerine katılarak araştırmalarını ve gözlemlerini sahada amatörce pratik etmeye gayret etmektedir. Tarım ve gıda alanında üretici ve tüketici örgütlenmelerinin önemine inanarak bu alanda araştırmacı ve katılımcı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Doğan graduated from the Department of Economics at Boğaziçi University in 2010. He completed his master’s studies in Economics and Social Policy at Istanbul Bilgi University and the Barcelona Graduate School of Economics. He is currently pursuing a PhD in Economics at Istanbul Bilgi University. Combining his academic background in economics and social policy with a growing interest in agriculture and ecology, he focuses his research on agricultural economics. He supplements his theoretical work with technical training in agriculture and engages in various forms of agricultural production as a way to inform his research through hands-on, amateur practice. Believing in the importance of producer and consumer organization in the field of agriculture and food, he works both as a researcher and an active participant in related initiatives.
İlke Cambazoğlu
Saha Operasyon Sorumlusu | Field Operations Supervisor
M. Fatih Tatari, lisansını Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümünde, doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Davis’te Sosyokültürel Antropoloji Bölümünde tamamlamıştır. Halihazırda ortağı olduğu Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi ve üyesi olduğu Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği'nde çeşitli projelerde yer almaktadır. Doktora çalışmasında yerel hayvancılık ve peynircilik pratikleri, Türkiye hayvancılığında dönüşüm, ulus-devlet sınırları ve çiftçi örgütlenmelerine odaklanmıştır. İlgi alanları arasında gıda antropolojisi, eleştirel yerel ve kırsal kalkınma, politik ekoloji ve bilim-teknoloji çalışmaları sayılabilir.
Tatari completed his PhD. in Anthropology at University of California, Davis. Fatih holds a bachelor’s degree in Economics and a master’s degree in Sociology from Boğaziçi University. His research interests are agri-food economies and ecologies, pastoralism, dairy farming, food sciences and technology. He has been involved in various projects on rural development, especially on documenting practices of local-traditional production practices.
Orkun Doğan, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Ekonomi ve Sosyal Politika alanında Bilgi Üniversitesi ve Barcelona Graduate School of Economics’te yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde doktora eğitimini sürdürmektedir. İktisat ve Sosyal Politika alanında edindiği akademik yaklaşımla tarım ve ekoloji alanına odaklanarak araştırmalarını sürdürmektedir. Tarım ekonomisi alanındaki çalışmalarını, tarım eğitimi alarak teknik olarak da beslemeye çalışmaktadır. Aynı zamanda farklı tarımsal üretim denemelerine katılarak araştırmalarını ve gözlemlerini sahada amatörce pratik etmeye gayret etmektedir. Tarım ve gıda alanında üretici ve tüketici örgütlenmelerinin önemine inanarak bu alanda araştırmacı ve katılımcı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Doğan graduated from the Department of Economics at Boğaziçi University in 2010. He completed his master’s studies in Economics and Social Policy at Istanbul Bilgi University and the Barcelona Graduate School of Economics. He is currently pursuing a PhD in Economics at Istanbul Bilgi University. Combining his academic background in economics and social policy with a growing interest in agriculture and ecology, he focuses his research on agricultural economics. He supplements his theoretical work with technical training in agriculture and engages in various forms of agricultural production as a way to inform his research through hands-on, amateur practice. Believing in the importance of producer and consumer organization in the field of agriculture and food, he works both as a researcher and an active participant in related initiatives.
Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Programı’nda yüksek lisans öğrencisidir. Lisans derecelerini 2021 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde tamamladı. Sabancı Üniversitesi SU Gender merkezinde asistan olarak çalıştı. Politik ekoloji, insanın insan olmayanla ilişkileri, afet çalışmaları, çevresel antropoloji ve sosyal teori ilgilendiği çalışma alanlarındandır.
Ozan is an M.A. student in the Cultural Studies program at Sabancı University. They completed their B.A. degrees in Sociology and Political Science and International Relations at Boğaziçi University in 2021. They worked as an assistant at the Gender and Women’s Studies Center at Sabancı University (SU Gender). Their research interests include political ecology, human and nonhuman relationships, disaster studies, environmental anthropology, and social theory.
Orkun Doğan, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Ekonomi ve Sosyal Politika alanında Bilgi Üniversitesi ve Barcelona Graduate School of Economics’te yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde doktora eğitimini sürdürmektedir. İktisat ve Sosyal Politika alanında edindiği akademik yaklaşımla tarım ve ekoloji alanına odaklanarak araştırmalarını sürdürmektedir. Tarım ekonomisi alanındaki çalışmalarını, tarım eğitimi alarak teknik olarak da beslemeye çalışmaktadır. Aynı zamanda farklı tarımsal üretim denemelerine katılarak araştırmalarını ve gözlemlerini sahada amatörce pratik etmeye gayret etmektedir. Tarım ve gıda alanında üretici ve tüketici örgütlenmelerinin önemine inanarak bu alanda araştırmacı ve katılımcı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Doğan graduated from the Department of Economics at Boğaziçi University in 2010. He completed his master’s studies in Economics and Social Policy at Istanbul Bilgi University and the Barcelona Graduate School of Economics. He is currently pursuing a PhD in Economics at Istanbul Bilgi University. Combining his academic background in economics and social policy with a growing interest in agriculture and ecology, he focuses his research on agricultural economics. He supplements his theoretical work with technical training in agriculture and engages in various forms of agricultural production as a way to inform his research through hands-on, amateur practice. Believing in the importance of producer and consumer organization in the field of agriculture and food, he works both as a researcher and an active participant in related initiatives.
Dissensus Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri Anonim Şirketi
Sinanpaşa Mah. Süleyman Seba Cad. No:14 Daire: 5 Sıraevler
Beşiktaş, İstanbul, Türkiye
Telefon: +90 216 7093894 | Fax: +90 850 5223403